Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Statul simulează un concurs al…

Statul simulează un concurs al proiectelor din cultură

Doar două organizaţii obşteşti şi-au depus proiectele în vederea finanţării parţiale a acestora din bugetul de stat. Svetlana Miron, director al Direcţiei generale strategie şi dezvoltare din cadrul Ministerul Culturii şi Turismului (MCT), ne-a spus că nu-şi explică de ce au depus proiectele doar două organizaţii, menţionând că este pentru prima dată când acest concurs se organizează într-un asemenea mod. Organizaţiile obşteşti acuză însă statul că nu apără cultura şi nu contribuie la dezvoltarea acesteea.

Svetlana Miron ne-a spus că organizarea concursului a fost mediatizată prin amplasarea anunţului despre selectarea proiectelor care urmează a fi finanţate din bugetul de stat pe site-ul MCT, dar şi în ziarul „Moldova Suverană”.

Nina Ili, reprezentanta Uniunii Artiştilor Plastici, una dintre organizaţiile care au depus programul în vederea finanţării parţiale a acestuia din bugetul de stat, susţine că au aflat despre proiect prin intermediul internetului, accesând site-ul MCT, www.turism.gov.md.

Sunt însă organizaţii care, deşi doresc să aplice pentru un proiect, au aflat târziu despre acest lucru. Uniunea Cineaştilor din Moldova, bunăoară, se mai află la etapa de elaborare a proiectului. Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Eugen Sobor, crede că nici nu vor reuşi să-l trimită la timp, din cauza mai multor formalităţi obligatorii. «Chiar dacă o să-l elaborăm, nu suntem prea optimişti că va fi acceptat, pentru că există mai multe condiţii. Formularele, de fapt, au fost elaborate de Ministerul Finanţelor. De când acesta se ocupă şi de cultură?»- se întreabă Sobor. «Este clar că a fost scris de un birocrat şi nu de un om care apără cultura». Eugen Sobor s-a arătat nedumerit de una din cerinţele de participare la proiect. «Cei care nu au sponsori, nu trebuie să participe la concurs. Păi dacă aveam sponsori, nici nu aveam nevoie să aplicăm!» – a conchis Sobor.

Iniţial, termenul limită de depunere a proiectelor culturale a fost ziua de 1 iunie. Ulterior, acest termen a fost schimbat pentru 8 iunie. Cuantumul total al alocaţiilor bugetare prevăzute în prognoza cadrului de cheltuieli pe termen mediu pentru anul 2010 constituie 720 mii lei. După ce săptămâna trecută membrii organizaţiilor culturale s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe, la care şi-au arătat dezacordul faţă de organizarea acestui proiect, aceştia au propus modificarea Legii cu privire la finanţarea instituţiilor culturale din bugetul de stat.